STRAFRECHT

Als u wordt verdacht van een strafbaar feit, komt u in aanraking met het strafrecht. Dat is voor vrijwel iedereen een schokkende ervaring. U krijgt te maken met een arrestatie, een verhoor door de politie of u belandt (opnieuw) in een politiecel.

Vaak zult u geen idee hebben wat uw rechten zijn. Juist om die reden is het belangrijk om zo snel mogelijk met een advocaat te spreken. U kunt een naam opgeven van een advocaat van uw voorkeur, of vragen naar de dienstdoende piketadvocaat. Indien u een voorkeursadvocaat opgeeft is de politie verplicht deze naam door te geven aan de afdeling piket van de Raad voor Rechtsbijstand. Het eerste bezoek op het politiebureau door een voorkeursadvocaat of door een piketadvocaat is altijd gratis. Sinds 1 maart 2017 heeft u ook recht op verhoorbijstand. Dat betekent dat een wettelijk recht bestaat op bijstand van een advocaat tijdens het politieverhoor. De politie vraagt u op het politiebureau of u wel of niet verhoorbijstand van een advocaat wenst. Het komt regelmatig voor dat een verdachte afziet van verhoorbijstand bijvoorbeeld omdat hij denkt dat het weinig zin heeft als er een advocaat bij zit. Dat is echter belangrijker dan u denkt: een advocaat schrijft bijvoorbeeld mee met hetgeen wordt gezegd en zorgt dat -indien er een verklaring wordt afgelegd- deze niet anders op papier komt. Ook let de advocaat erop dat zaken die de politie misschien niet (zo) belangrijk vindt, maar voor uw verdediging mogelijk (later) wel van belang kunnen zijn, in het proces-verbaal van verhoor worden opgenomen.

Advocatenkantoor Van den Brûle kan u helpen bij vragen over :

  • uitnodiging van de politie voor een verhoor

  • oproep of dagvaarding voor een terechtzitting

  • strafbeschikking van de officier van justitie

  • transactievoorstel van de officier van justitie (trip- en tom zittingen)

  • gratieverzoek

  • verklaring omtrent het gedrag

  • klachten over de politie, beklagrecht gedetineerden

Uitnodiging van de politie voor een verhoor

Een verhoor door de politie volgt niet altijd pas na een arrestatie (aanhouding). U kunt ook een schriftelijke uitnodiging thuis ontvangen voor een verhoor op een politiebureau. Meestal staat er in zo'n brief van welk strafbaar feit u wordt verdacht, wanneer de politie u daarover als verdachte wil gaan verhoren en dat u niet zult worden aangehouden. Ook bij dat verhoor kunt u bijstand van een advocaat vragen. U kunt voorafgaand aan zo'n verhoor contact opnemen met een advocaat om te bespreken wat uw rechten zijn, of u bijstand van een advocaat tijdens het verhoor wenst en wat er daarna mogelijk gaat gebeuren.

Oproep of dagvaarding voor een terechtzitting

Als u een dagvaarding heeft ontvangen om te verschijnen bij de rechtbank (politierechter of meervoudige kamer) is het advies om u te laten bijstaan door een advocaat. Alleen als het om een lichte overtreding gaat (een verkeersovertreding bijvoorbeeld) die bij de kantonrechter dient, is dat vaak niet nodig. Toch kan ook in die gevallen bijstand van een advocaat wenselijk zijn, bijvoorbeeld als het om een overtreding gaat waarvoor aan u een ontzegging van de rijbevoegdheid kan worden opgelegd, of wanneer het om een verdenking gaat waarvoor bijstand van een advocaat toch noodzakelijk is. De advocaat zal voor u het dossier opvragen. Samen met de advocaat kunt u het dossier doornemen en de processtrategie bepalen. Wel of geen getuigen horen? Wel of geen verklaring afleggen? Welke straf hangt u eventueel boven het hoofd? Ik zal uw vragen beantwoorden, u begeleiden in het strafproces en tijdens de zitting uw zaak deskundig en met alle inzet bepleiten.

Strafbeschikking van de officier van justitie

Sinds 2008 kunt u voor een aantal veelvoorkomende strafbare feiten een strafbeschikking ontvangen. De officier van justitie kan aan u een geldboete, een taakstraf of een ontzegging van uw rijbevoegdheid opleggen. Daar komt, als u niets doet, geen rechter aan te pas. Als u het met de straf niet eens bent moet u, of een advocaat namens u, tegen de strafbeschikking binnen 14 dagen nadat u van de strafbeschikking kennis nam, verzet instellen (= bezwaar maken). Indien u verzet wilt instellen, betaalt u de boete dan beslist niet, want door de betaling wordt de straf definitief en kunt u vervolgens geen verzet meer instellen. Gaat u daarom met zo’n strafbeschikking op tijd naar een advocaat voor advies. In sommige gevallen kan het ook na het verstrijken van de termijn van 14 dagen nog zin hebben een advocaat te raadplegen. Er zijn immers situaties waarin u er niets aan kunt doen dat die 14 dagen zijn verstreken zonder dat u verzet kon instellen. De advocaat kan dat dan alsnog voor u doen. In veel gevallen komt uw zaak na het instellen van verzet alsnog bij de rechter. De rechter houdt bij evt. oplegging van een straf rekening met uw persoonlijke omstandigheden. De ervaring heeft geleerd dat het voorleggen aan de rechter van een zaak die is begonnen met het uitvaardigen van een strafbeschikking, heel vaak tot een lagere straf leidt, en regelmatig zelfs tot een vrijspraak, ontslag van rechtsvervolging of toepassing van art. 9a Sr (schuldigverklaring zonder oplegging van een straf of maatregel). Verzet instellen loont dus.

Het kan ook zijn dat u een schriftelijke uitnodiging van de officier van justitie ontvangt voor een OM zitting. In die brief wordt aangekondigd dat aan u een strafbeschikking zal worden uitgevaardigd. Ook voor zo'n hoorzitting bij het OM is bijstand van een advocaat gewenst. De advocaat zal het dossier opvragen, dit met u bespreken, de zitting bij het OM met u voorbereiden , meegaan naar de zitting en de zaak daar voor u bepleiten, en u nadien uitleggen wat er verder gaat of kan gaan gebeuren.

Transactievoorstel van de officier van justitie (TRIP of TOM - zittingen)

Als u een transactievoorstel van de Officier van Justitie of van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) ontvangt, kunt u het beste eerst een advocaat raadplegen. Die kan u adviseren of u er goed aan doet om uw zaak te laten voorkomen (= door de rechter te laten behandelen) of juist niet. Ook kan de advocaat u voorlichten over de eventuele gevolgen die een transactievoorstel voor uw toekomst heeft. Strafzaken worden geregistreerd in uw justitiële documentatie (" strafblad"). Dit kan tot gevolg hebben dat u geen Verklaring Omtrent het Gedrag krijgt (de zgn. VOG). Zo'n verklaring kan in bepaalde gevallen door uw werkgever worden gevraagd.

Ambtshalve toevoeging

Verdachten die door de rechter-commissaris in voorlopige hechtenis worden gesteld of van wie de voorlopige hechtenis wordt geschorst, komen (nu nog) in aanmerking voor een ambtshalve toevoeging (mogelijk gaat dit binnenkort veranderen) . Dat betekent dat de kosten voor een advocaat door de Staat worden vergoed, onafhankelijk van het inkomen van de verdachte. Per 1 maart 2017 is echter de maatregel kostenverhaal draagkrachtige veroordeelden in werking getreden. Deze maatregel houdt – kort gezegd – in dat op veroordeelden die op basis van een last tot toevoeging in een strafzaak gefinancierde rechtsbijstand kregen, de kosten van die gefinancierde rechtsbijstand kunnen worden verhaald na het onherroepelijk worden van de uitspraak in de strafzaak, mits hun draagkracht dat toelaat en mits er geen sprake is van een vrijspraak, ontslag van alle rechtsvervolging of sepot.

In alle andere gevallen is de beslissing of u voor subsidie voor de advocaatkosten in aanmerking komt, afhankelijk van uw inkomen. In strafzaken waarin minderjarigen tot 18 jaar worden gedagvaard, worden de advocaatkosten altijd vergoed. Minderjarigen hoeven hier dus niet voor te betalen. Advocatenkantoor Van den Brûle behandelt ook jeugdstrafzaken. In die zaken worden doorgaans ook de ouders of verzorgers uitgenodigd om de zitting bij de Kinderrechter of bij de Officier van Justitie voor te bereiden.

Gratie

Als u bent veroordeeld en u kunt niet meer in hoger beroep of cassatie, kunt u een gratieverzoek indienen. Advocatenkantoor Van den Brûle kan u ook advies geven en u in bijzondere gevallen bijstaan als u een gratieverzoek wilt indienen.

Klachten, informatie

Tenslotte kunt u op Advocatenkantoor Van den Brûle terecht voor informatie over het indienen van klachten tegen het optreden van de politie, en over beklagrecht voor gedetineerden.

Bent u slachtoffer van een strafbaar feit dan kunt u zich voor verwijzing naar een advocaat wenden tot het Juridisch Loket indien u materiële en/of immateriële schade heeft geleden. In deze laatste zaken kunt u zich, als de schade gering is, ook wenden tot Slachtofferhulp.